IVAN RABUZIN

Ivan Rabuzin sve je samo ne – naivac; njegovi pejzaži koji se šire platnom kao vatromet, snažni no istovremeno tako nježnih tonaliteta, uvijek nas uspijevaju ponovo iznenaditi beskonačnim varijacijama jednog te istog motiva.

Tek istinski majstor, a to je razlog njegove obljubljenosti kod Japanaca, mogao je stvarati djela tako varljivo jednostavna, a istovremeno tako složena!

Ivan Rabuzin rođen je u Novom Marofu 1921. godine kao šesto od jedanaestero djece. Stolarskim zanatom završenim u Zagrebu i Zemunu, Rabuzin u početku radi u tvornici namještaja.

Ovaj umjetnik nije imao slikarsko obrazovanje, no pohađao je večernji tečaj crtanja kod Koste Angelija Radovanija te se krajem 50-ih, nakon prve izložbe, posvetio samo slikarstvu. Svojim radom Rabuzin je sredinom prošlog stoljeća postigao zavidan uspjeh u Europi i svijetu.

Izlagao je na dvjestotinjak samostalnih i još više skupnih izložbi te je o njemu snimljeno deset dokumentarnih filmova i objavljeno više knjiga na mnogim jezicima. Autor je velikih kazališnih zastora u Tokiju i Muzeju moderne umjetnosti u Urawi u Japanu, a uz Victora Vasarelyja i Henrija Rousseaua imao je čast oslikati keramiku za poznatu tvrtku Rosenthalt.

Motivi na slikama umjetnika Ivana Rabuzina su priroda i pejzaži Hrvatskog zagorja; sunce, oblaci, cvijeće i brjegovi.

Pastelne boje slikarove palete prekrivaju platna velikih dimenzija koja trepere u poentilističkoj maniri. Na Rabuzinovim slikama zapravo živi samo pejzaž; život ruralnog kraja i muku tamošnjih ljudi ovaj vječni slikar-sanjar prikazuje slikajući red nizanjem uredno obrađenih pašnjaka, njiva i vinograda.

Predimenzioniranim cvjetovima spaja zemlju i nebo te poput rituala umnaža detalje i stvara skladnu cjelinu. Dok promatramo platna ovog slikara ne preostaje nam ništa drugo osim da mislima uronimo u sliku i putujemo u bezbrižne svjetove slikareve mašte.

Related Projects