ANA ŠERIĆ Edible Art projekt

BITE ART su jedinstveni umjetnički keksi koje je kreirala umjetnica Ana Šerić, kao dio autorskog projekta “Edible art”, s ciljem promocije Hrvatske jednim dojmljivim proizvodom.

To su tradicionalni keksi uzdignuti na novu razinu – obogaćeni reprodukcijama hrvatskih umjetničkih djela i transformirani u interaktivni suvenir koji angažira osjetila i dira u srce.

Ana Šerić Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Još za vrijeme studija počinje istraživati mogućnosti različitih medija i realizira radove u najrazličitijim formama. U umjetničkom radu često se bavi pojmom umjetnosti i pozicijom samog umjetnika u društvu.

Na jednoj od samostalnih izložbi „Ne pitaj što galerija može učiniti za tebe nego što ti možeš učiniti za galeriju“ bavi se „umjetničkim prosjačenjem“ i poziva publiku da proizvedu radove umjesto nje same. „I love to travel“ rad je koji promišlja položaj žene umjetnice u društvu, a sastoji se od fotografija razvijenih na platnima premazanim foto emulzijom koja vise na štriku za vješanje veša.

2009. godine nastaje projekt Edible art u sklopu kojeg Ana uvjetno rečeno predlaže umjetnicima da se posvete produkciji jestive umjetnosti jer su kako stvari stoje odavno „kruha gladni“. Istovremeno postavljajući pitanje „za koga je umjetnost?“

Izrađuje predimenzionirane božićne kolače i na njih aplicira djela suvremenih umjetnika. Nudeći tako širokoj publici mogućnost da konzumira umjetnost. Na izložbi „Važno je zvati se Ana“ izlaže tortu na kojoj piše „Tko umjetnost radi ne boji se gladi“, a rad naziva „Konzumirajte umjetnost“. Za vrijeme izložbe torta se djelila posjetiteljima, a sve je zabilježeno Polaroid fotografijama koje su ostale na zidu iznad pladnja kao dokaz da su posjetitelji konzumirali umjetnost.

U sklopu projekta radi i suradnju s brojnim umjetnicima u sklopu HDLU-a „Neka jedu kolače“.

Iz projekta Edible art proizlazi BITE ART koji se bavi istim pitanjima na prošireni način. Informira, i zabavlja dok ljudima donosi umjetnost „na pladnju“.

Autentični umjetnički paprenjaci rafiniranog okusa i ručne izrade nisu ostali samo na tradicionalnoj hrvatskoj recepturi, već je razvijen autentičan recept kako bi se nadogradili na umjetnost i dobili paprenjak s karakterom. Oni su razvijeni u suradnji s Dubravkom Novotni i Lidijom Drobac s PBF-a, a krasi ih prepoznatljiv rafinirani okus ugođene kombinacije od čak deset egzotičnih začina.

Prva kolekcija BITE ART sastoji se od šest proizvoda od kojih svaki predstavlja jednog od selektiranih umjetnika. Paprenjaci su upakirani u interaktivnu ambalažu koja se nakon konzumacije slastice transformira u okvir za slike sadržavajući po 4 reprodukcije slika renomiranih hrvatskih umjetnika.

Ana Šerić ovim je izborom za prvu kolekciju željela predstaviti različite žanrove i oblike umjetničkog djelovanja – od tema kojima se umjetnici bave do stila, ali i njihove životne priče. Tako su prezentirani radovi umjetnika mlađe generacije Ane Kolege, Hrvoja Majera, OKO i Marka Tadića, te remek djela naših čuvenih slikara Ivana Rabuzina i Vlahe Bukovca.

U formi proizvoda, BITE ART funkcionira kao idealni poslovni ili diplomatski poklon, suvenir, te unosi umjetnost u prostore privatnih interijera. Brending i dizajn ambalaže BITE ART potpisuje Design Bureau Izvorke Jurić, a njima se sofisticirano prenosi priča i atmosfera umjetnikovog rada te autorski koncept Ane Šerić.

No, ovdje se ne radi samo o proizvodu već i o suradnji s umjetnicima koji se ovim putem obraćaju publici. Tako se u svakom pakiranju nalazi certifikat koji potvrđuje originalnost umjetničkih djela odobren od samog umjetnika ili njegovih nasljednika.

Ideja BITE ART projekta je postati platforma čiji je cilj, kroz ove mrežne stranice, informirati javnost o aktivnostima umjetnika čiji su radovi uključeni u kolekciju projekta.

Pratite BITE ART BLOG i saznajte više.

PRODAJNA MJESTA

BITE ART ured smješten je u središtu grada, na zagrebačkoj tržnici Dolac. Pod našim prozorima svakodnevno se odvija živa slika Zagreba dok se u samom uredu stalno stvara nešto novo što želimo podijeliti s vama.

Slobodno nas kontaktirajte putem [email protected] ako želite saznati više o projektu.

ZAGREB

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
Avenija Dubrovnik 17

KINO EUROPA
Varšavska 3

MODERNA GALERIJA
Andrije Hebranga 1

TAKE ME HOME
Croatian Desing shop
Tomićeva 4

FROM DESIGNERS
WITH LOVE
Zračna luka Franjo Tuđman

OPATIJA

MILENIJ CHOCO WORLD
HOTEL CONTINENTAL
Maršala Tita 85

NOLA NATURA
Vjekoslava Spinčića 5

LOVRAN

PEPERONCINO
Stari Grad 13

RIJEKA

CROATIA IN A BOX
Grivica ulica 6a

ROVINJ

PROSTOR shop
HOTEL LONE
Ulica Luje Adamovića 31

DUBROVNIK

LIFE ACCORDING
TO KAWA
Hvarska ulica 2

UMJETNIČKA GALERIJA
DUBROVNIK
Put Frana Supila 23

CAVTAT

KUĆA BUKOVAC
Bukovčeva 5

ČAKOVEC

NU SHU
Tomaša Goričanca 1