ANA KOLEGA

Ana Kolega poziva na putovanje u Dalmaciju iz nekih prošlih vremena: u sjećanje koje pršti bojama, nakrcano slikama veselih brodića, mornara u prugastim majicama, strpljivih nevjesta i oproštajnih poljubaca koji se udjeljuju na sve strane.

Njeni slikopisi podsjećaju na stare melodrame – ništa čudno za okorjelu romantičarku i pasioniranu plesačicu tanga kao što je Ana.

Ana Kolega rođena je Zadranka, a nakon srednje škole u Zadru stječe diplomu na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Danas živi i stvara na relaciji Zadar  ̶ Zagreb. Anu ne zaokuplja samo slikarstvo već i ostale umjetnosti kojih se dotiče kroz svoje slike i na svoj ih način vizualizira kroz djela.

Ova je svestrana umjetnica svojim slikarskim uspjesima na suradnju privukla brojne književnike i kazališta, kao  i renomirane glazbenike. Svom opusu Ana tako pridodaje uspješne ilustracije niza dječjih slikovnica, knjiga i brošura (ZOO oglasi, Dječji oglasi, Zmajevi i vukodlaci, Daj ne daj da) te dizajn CD omota albuma renomiranih glazbenika.

Neki su od njezinih radova omoti albuma Plavi avion Darka Rundeka, albuma Pavel grupe Pavel, Uspavanke za djecu i odrasle Stanislava Kovačića te Narrative Tima Finoulst iz Belgije.

Članica je vokalno-instrumentalne skupine Ezerki i sedam osmina. Ana dugi niz godina gaji ljubav prema tangu pa je ova vrsta glazbe često na plesnom i pjevačkom repertoaru ove umjetnice, dok ju ljubav prema performansu i glumi često odvede u kazališne projekte Teatra Verrdi iz Zadra.

Ana Kolega stvorila je zavidan slikarski opus u kojem granice slikarstva uspješno pomiče korištenjem suvremenih medija.

Iako Ana stvara i monokromna platna, ovu umjetnicu najčešće prepoznajemo po vedrini i paleti žarkih boja pa su njezina platna, kao uostalom i ilustracije, obojena, raspjevana i rasplesana. U Aninom se radu uz sliku često pojavljuje i tekst, a likovi koje prikazuje uvijek su u pokretu i zanosu vlastite atmosfere, preuzete iz Aninog rodnog Zadra. U njezinim radovima stoga često pronalazimo vizure grada, plaže, brodove, dalmatinske ulice, ljetne boje i ljetne ljubavne avanture istkane iz Aninih osobnih životnih priča i dnevničkih zapisa. Upravo jedna takva ispričana je u četiri jestive sličice domaćih paprenjaka. U svakoj Aninoj slici, u svakoj ilustraciji i sličici izvučenoj iz priče, nazire se sretan kraj.

Related Projects