OKO

OKO je umjetnica koja kombinira razne urbane i ulične tehnike izražavanja. Iako je vrlo vješta crtačica – pogledajte samo njene virtuozno izvedene nadrealističke portrete – dobro se osjeća i u disciplinama umjetničkih instalacija i performansa.

Tajanstvena i samozatajna, OKO uvijek nalazi način da iznenadi naša osjetila.

OKO je mlada hrvatska, a prije svega zagrebačka umjetnica, čiji radovi proizlaze iz urbane, street art i skateboard scene Grada Zagreba u kojem je odrastala i studirala na Akademiji likovnih umjetnosti.

Danas živi i djeluje na relaciji London  ̶  Zagreb. Više od desetljeća prisutna je na ulici svojim ilegalnim instalacijama nastalim grafičkim tehnikama poput linoreza, ali i crtežem. Njezina umjetnost, iako utkana u urbanu kulturu, nije prisutna samo na ulici već i u privatnim kolekcijama i muzejima kao što je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu koji u svojoj slikarskoj zbirci ima i mural ove umjetnice.

Izlaže u Muzeju Victoria i Albert u Londonu,  kao dio umjetničke platforme e-flux u New Yorku, u zagrebačkoj Laubi i mnogim drugim izložbenim prostorima.

OKO svoj rad gradi linijskim crtežem, uglavnom crnim tušem,  inspiriranim ilustracijama i kompozicijama osamnaestog i devetnaestog stoljeća. Paleta kojom se autorica pritom koristi sadrži fluorescentne, žarke i pastelne boje koje su umjetnici rado koristili još za vrijeme pop-arta pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Motivi u njezinim radovima redovito su životinje s antropomorfnim elementima; likovi ljudskog tijela s glavom ili maskom životinje nalik prikazima bogova u drevnom Egiptu. Društveni status i spol ovih likova umjetnica naznačuje odjećom i detaljima. Spajanjem zoomorfnog i antropomorfnog OKO problematizira i propitkuje statusne pozicije i odnose unutar društva u kojem djeluje.

Poput likova basni, koje alegorički ocrtavaju međuljudske odnose izrugujući se ljudskim slabostima i manama uz obveznu moralnu pouku, likovi u radovima ove umjetnice postaju mudraci prostora u koji uđu.

Related Projects