BITE ART_OKO_Bijeli zec_simbolika
Jestiva umjetnost

Simbolika zeca – od Uskrsa do burnouta

Asocijacije na zeca su mnoge i šarolike, pa često i kontradiktorne. 

Zanimljivo je da se lik zeca kakvog u preduskršnje vrijeme viđamo svugdje i u svim oblicima, od keramike do čokolade, uopće ne nalazi u Bibliji. Unatoč tome, mnogi kršćani doživljavaju ga kao simbol Uskrsa. Nešto je manje poznato da je zec na taj tron zasjeo iz poganskih običaja predstavljajući plodnost i rađanje života.

Iako plaha životinja koja rado bježi, zec je ipak uspio postati simbol plodnosti i seksualnog zadovoljstva. Zapravo, duga karijera zeca ljubavnika seže još u davnu prošlost i protkana je kroz mnoge mitologije. Na primjer, zec je bio omiljena životinja grčke božice ljubavi Afrodite kao i nordijske božice ljubavi, seksa i magije Freje

Jedna druga drevna priča kaže da je Buda ogladnio, a zec skočio u vatru žrtvujući samoga sebe. Zato je zec u budizmu utjelovio simbol potpunog vlastitog žrtvovanja.

Najpoznatiji bijeli zec svakako je onaj kojeg je upoznala Alisa u zemlji čudesa, a koji je kroz izraz “chasing the white rabbit” postao popularan i među uživaocima halucinogenih supstanci. U čast tomu, evidentno inspirirani iskustvom, 1967. članovi popularnog benda Jefferson Airplane na svom albumu Surrealistic Pillow objavili su pjesmu White Rabbit iliti – bijeli zec.

Još jedan značajan zec javlja se i u umjetnosti i to u obliku skulpture Jeffa Koonsa veličine 104 cm koja je 2019. prodana na dražbi u New Yorku za vrtoglavih 91,1 milijun dolara postavši tako najskuplje prodano djelo živućeg umjetnika.

Creator - Seth Wenig_Credit - AP

Creator: Seth Wenig | Credit: AP

Iako je zec prošao dug put od plahog kukavice preko vještog ljubavnika do lukavog savjetnika za poduzetnike – oprez – jer postoji još jedna zanimljiva teorija, i to ona o značenju zeca koji dolazi u tuđe snove.

Sanjati zeca, naime, znači da biste trebali nešto promijeniti u svom životu jer prebrzo trčite za krivim ciljevima. Po ovom tumačenju, snovi nam kroz simboliku zeca poručuju da je vrijeme za podizanje ručne kočnice, odnosno da treba prestati, baš poput progonjenog zeca, ganjati projekt za projektom jer postoji opasnost da doživite ono što nikako ne želite, a to je – burnout.  

Upravo zato naš je prijedlog da tijekom blagdana i praznika, slavili Uskrs ili ne, odvojite nekoliko dana za odmor. Posjetite familiju i prijatelje te si osvijestite važnost i ljepotu takvih druženja. 

I BITE ART zeca za trku ima i to zahvaljujući našoj genijalnoj OKO koja je u svom radu progovorila o povezanosti ljudi i životinja. Kao podsjetnik na spomenute lijepe trenutke, u vrijeme kada se zec nalazi svuda oko nas, svojima bližnjima možete pokloniti jednog doista jedinstvenog – BITE ART Paprenjak i magnet s motivom zeca.

BITE ART_OKO_street artist_edible artNe brinite, naš zec je potpuno benigan, dok istovremeno simbolizira svu zabavu dostojnu jednog takvog lika.

Za one malo zahtjevnije, motiv zeca nalazi se i u BITE ART kolekciji Proroci koju također potpisuje OKO.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

16 + 14 =