HRVOJE MAJER

Hrvoje Majer slikar je najtiših stvari kao što su portreti tajanstvenih mladih muškaraca koji, puni neispričanih priča, meditiraju usred tog svečanog utočišta što ga zovu Prirodom.

Na pozornici što sjaji neonskim zelenilom oni provode svoj tihi život u svijetu što ga je stvorila slikarska vještina jednog od najsenzibilnijih mladih umjetnika u Hrvatskoj danas.

Hrvoje Majer rođen je u Osijeku, a 2003. godine, po završetku studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, svoje obrazovanje i rad nastavlja u Londonu na Fine Arts, University of Arts, Central Saint Martins College of Art & Design. Nakon osam godina života u Londonu vraća se u Zagreb u kojem pronalazi nove inspiracije za svoje slike.

Hrvoje Majer još je na studiju u Zagrebu stvorio zapažen i bogat opus, neopterećen, pun naboja i samosvijesti.

Radovi nastali posljednjih godina od prethodnih se bitno razlikuju po svojoj figurativnosti. Slikarstvo Hrvoja Majera otkriva uspješnu potragu za identitetima kojima je bio okružen u multikulturalnom Londonu. Izabrani iz nepresušnog izvora ljudskih sudbina, ovi likovi ostaju, iako obavijeni mistikom, zabilježeni na Majerovim platnima. Portreti su to ne samo ljudi već i situacija koje bez zadrške ukazuju na živopisne istine, ne udaljavajući se od intime privatnog prostora ili slobode koju nam pruža virtualna manipulacija.

Hrvoje Majer provokativnim nazivima svojih radova sugerira scenarij u kojem se prikazani likovi nalaze, no pritom ne ulazi detaljima u narative. Naprotiv, on izabrani trenutak zaustavlja, ostavljajući promatraču prostor za vlastitu interpretaciju; osudu ili kritiku.

Related Projects