BITE ART
Božić

BITE ART – Božićni blog

Ne smatram se pretjerano religioznom osobom, ali moglo bi se reći da sam tradicionalist. 😉 Jednostavno VOLIM BOŽIĆ!

Uz dužno poštovanje vjernicima svih religija, u suvremenom društvu Božić prelazi važnost vjerskog blagdana. Većina ljudi zna kada je Božić, bili oni kršćani ili ne.

Uz božićno vrijeme nas vežu lijepe obiteljske uspomene, druženje s prijateljima, dekoracije, lampice, kuhano vino, miris paprenjaka, pokloni (koji ne moraju biti skupi), i osjećaj sveopćeg veselja i slavlja. Upravo zato, danas je Božić poprimio okvire društvenog praznika, kojeg obilježava gotovo cijeli svijet.

No znamo li zapravo zašto ga slavimo baš na taj datum – 25.12.?

Naime taj datum pada par dana nakon zimskog suncostaja (solsticija) u Sjevernoj hemisferi, kada je najkraći dan u godini.

Premda u Bibliji nije naveden točan datum Isusova rođenja, u 4. je stoljeću papa Julije I. odredio upravo 25.12. kao TAJ dan. 

Sredina zime je oduvijek bila vrijeme slavlja na cijeloj Sjevernoj hemisferi. Ljudima je prirodno dolazila želja i potreba za okupljanjem i gozbom. A to svi volimo!

Rani Europljani su slavili svjetlost i rođenje svjetla u najkraćem danu zime, tj. najduljoj noći. Hladni zimski dani su prošli, i narod se mogao nadati duljim danima i dolasku Sunčeva svjetla. U poljoprivrednim je društvima žetva bila gotova za tu godinu. Treba li veći razlog za slavlje? 😉

U drevnom je Rimu taj datum bio posljedni dan državnog blagdana Saturnalija. 

U poganskim su se narodima također u tom periodu tradicionalno slavili zimski festivali solsticija.

Za mnoge je to doba bilo jedino kada su imali opskrbu svježim mesom. Još k tome, većina piva i vina napravljenih za godine je konačno fermentiralo i bilo spremno za piće. Vuhuuu! 🥳

Mračni i hladni dani motivirali su ljude da se okupe i održe nekakav oblik proslave, time izbjegavajući da polude ili padnu u depricu.

Mislim da pogotovo ove godine lako možemo shvatiti naše pretke, iako smo ograničeni u druženjima.

Psihološki kontekst ovakvog blagdana je nezamjenjiv, u što god vjerovali. Više nego ikada, ove smo godine dokazali da smo prilagodljivi i jaki. Ove smo godine pokazali i da smo složni. 

I zato baš ne dam Grinchu da mi ukrade Božić! 

Uzeti ću u ruku najljepšu čašu omiljenog vina, počastit ću se finim zalogajem pa makar u manjoj količini, pročitati ću dobru knjigu, pogledati film (nadam se ne ,,Sam u kući” 😂), otkriti još jednog zanimljivog umjetnika, pogledati  u oči svojoj djeci, partneru, mami, tati, prijateljici i prijatelju (mnogima i preko Zooma), i ČESTITAT ću nam ovaj neobičan Božić.

Čestitat ću nam što smo preživjeli, što guramo dalje, što se još uvijek, možda i više nego ikada, volimo. Čestitat ću nam što smo po mom dubokom uvjerenju shvatili da smo mali i da je nužno da promijenimo svoj odnos prema prioritetima –  Zemlji, hrani, sreći, novcu, i malim stvarima koje nas zapravo čine sretnima.

Iz grešaka se uči, to sam davno ,,naučila’’, isto kao što sam sigurna da poslije kiše uvijek dolazi sunce!

Ako smo kolektivno naučili lekciju, čeka nas bolja, pravednija, zelenija i ljepša budućnost.

To je moje skromno mišljenje, a vama šaljem veliku čestitku i želju da se iz svega lošeg rodi nešto dobro. ❤️

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

18 − 9 =