Dizajn, Jestiva umjetnost, Personalizacija, Poslovni pokloni

Pokloni za Valentinovo nešto jestivo jer ljubav ide kroz želudac!

Ako jedan poseban dan slavimo rođendan, zašto ne bismo na neki drugi dan slavili ljubav? Treba nam dobrih dana ispunjenih ljubavlju, a baš je i lijepo dobiti poklon za Valentinovo, vole to čak i oni koji u javnosti gunđaju protiv tog dana.

Pokloni za Valentinovo, pokloni za njega, pokloni za muža, originalni pokloni… guglamo ovih dana mnogi, želeći iznenaditi osobu koju volimo s nečim posebnim. Lijepe su ruže, super su i parfemi, baš kao i čokolade, samo nekad kao da nedostaje ono nešto, neka sitnica pa da sve bude posebno.

Kreativci jako vole naše Cookie&Magnet Love edition poklanjati baš za dan ljubavi.

Ovaj poklon za Valentinovo košta svega 55 kuna, a imate komadić prave umjetnosti koji može stajati na zajedničkom frižideru.

A ako se ljubav raspadne, pa….uvijek možete pojesti taj kolačić.

Šalu na stranu, naš KISS predstavlja ljubav, umjetnost i onu dobru staru polovicu „ljubav uvijek ide kroz želudac“ u jednom. Stoga, volite li nekog kreativca, umjetnika ili tek zaljubljenika u umjetnost, razveselite ga ovim zgodnim poklonom. A ako je pritom iz Dalmacije, možda je ovaj poklon za Valentinovo još bolji za tu vašu dragu osobu:
Ana Kolega – Putovanje u Dalmaciju.

U pakiranje ćemo rado ubaciti vašu poruku, a poklon možemo direktno poslati na adresu primatelja kako bi iznenađenje bilo još veće!

A kad ste već tu dajte da vam otkrijem kakve veze ljubav ima s umjetnošću:

LJUBAV I UMJETNOST

Nesretna ljubav oduvijek je omiljena tema sretno i nesretno zaljubljenih slikara, kipara, pjesnika, pisaca…niz je dug, no ono što također prati umjetničke duše je pojam „muze“, a kako su umjetnici poznati kao slobodni ljubavnici i uživatelji u radostima života, nije bila rijetkost da imaju i po nekoliko muza. Muze (iako se radi o „imenici“ ženskog roda) imali su i umjetnici i umjetnice, a muze su bile i muške i ženske, no kako su žene brutalno zanemarivane kroz čitavu službenu povijest umjetnosti, naravno više je „poznatih“ (muških i ženskih) muza onih koje su inspirirale umjetnike nego umjetnice.

Originalno muze su kćeri Zeusa i boginje Mnemozine, a njih devet došlo je na svijet tako da je nezasitni ljubavnik Zeus spavao s Mnemozinom devet uzastopnih noći i stvorio: Euterpu, Kaliopu, Klio, Erato, Melpomenu, Polihimniju, Terpishoru, Taliju i Uraniju.

One su redom zaštitnice pjesništva, umjetnosti i znanosti… pa čak i pantomime (ovo je i mene iznenadilo – baš zgodno, priču o muzi koja je inspirirala nekog umjetnika ove vrste izvedbene umjetnosti svakako bi voljela pročitati).

MUZE HRVATSKIH UMJETNIKA

Cvijeta Zuzorić bila je prelijepa visokoobrazovana crvenokosa Dubrovkinja i istovremeno najpoznatija renesansna muza. Okupljala je umjetnike koji su vodili znanstvene razgovore i rasprave o umjetnosti. Pisala je poeziju, a mnogi su joj pjesnici posvetili svoje pjesme slaveći je.

Još jedna naša poznata muza bila je Samoborka Julijana (Ljubica) Cantilly. Prema legendi ona i pjesnik Stanko Vraz zaljubili su se na prvi pogled. On je stigavši u Samobor i izlazeći iz kočije ugledao Ljubicu na prozoru. Ljubav je planula, no bila je nesretna. Kći bogatog trgovca nije dobila dozvolu da se uda za siromašnog pjesnika, ali ljubav je trajala sve do njihove smrti. Dokaz tomu su Vrazovi stihovi koji su postali vrh hrvatskog ljubavnog pjesništva.

Ljerku Šram zagrebačku glumicu, Antun Gustav Matoš opisuje na sljedeći način „Gledajući našu Šramicu imate osjećaj slučajnosti.. kao da se slučajno među nama rodila…Zato ona nije toliko gospođa Ljerka pl. Šram koliko prava pravcata lady Šram. Njena spoljašnjost ima sve odlike dame engleske aristokracije; kožu – krv i mlijeko, plavu zlatnu kosu, vječni djetinji tip, velike modre oči, energičan bajronski podbradak…No, lady Šram nije samo slika, već i muzika…“ Ovakav je opis, složit ćete se, plod velike inspiracije.

U klasičnoj likovnoj umjetnosti je po starom dobrom običaju svaka od muza prikazivana sa specifičnim simbolom u rukama. S druge strane po „novom“ je običaju u novijoj povijesti umjetnosti muza dobivala puno zanimljivije uloge.

OD PROSTITUTKE DO REVOLUCIONARKE

BITE ART blog_VictorineLouiseMeurent

1863. Eduard Manet naslikao je slavnu „Olimpiju“ prikazavši svoju muzu Victorine Meurent, umjetnicu i popularnu manekenku kao prostitutku sa sluškinjom. Na poznatoj slici „Doručak na travi“ Victorine je ponovo „kao od majke rođena“ u društvu dva odjevena muškarca. Na toj slici Manet suprotstavlja golu ženu odjevenim muškarcima koji simboliziraju „suvremeni moral“.

Najpoznatija umjetnica među muzama genijalna Frida Kahlo, tijekom njihovih turbulentnih brakova inspirirala je Diega Riveru nebrojeno puta baš kao i on nju.

Ne, nisam krivo napisala, Diego i Frida dva puta su se ženili. Točnije samo godinu dana nakon razvoda ponovo su uplovili u bračnu luku. Očito nisu mogli jedno bez drugog. A da su si međusobno bili i velika inspiracija svjedoče njihova djela. Osobno mi je najdraži prikaz Fride na golemom muralu „U arsenalu“, na kojem strastveni Diego tada mladu Fridu stavlja u središte kompozicije ove politički angažirane, promarksističke slike. S obzirom na to da je Diego bio aktivni komunist, na ovaj je sebi svojstven način odao počast mladoj i ambicioznoj slikarici. (Zanimljiva ideja o revolucionarnoj osobi u nečijem intimnom životu. Možda se ovih dana ponovo bacim na slikanje.. ili bar na foto montažu – moj dragi voli revolucije 😉

MUZA NA PRVOM MJESTU

Jedna od muza za koje možemo reći da je bila gotovo poznata kao i njen ekscentrični suprug bila je Gala Diakonova supruga velikog Salvadora Dalija.

BITE ART blog_Gala Diakonova

Gala je ljubovala s creme de la creme eminentne umjetničke scene (prvi suprug joj je bio pjesnik Paul Eluard, zatim su ona, Paul i poznati umjetnik Max Ernst tri godine živjeli u zajednici koja na francuskom zvuči jako chic „Menage a trois“ iliti ljubavni trokut iliti po našem „u troje“ 😉  nakon čega se Gala na prvi pogled zaljubila, a kasnije i udala za Salvadora Dalija. Gala je sebe kao muzu smatrala važnijom od svojih poznatih ljubavnika (svaka čast na samopouzdanju). Iako je mnogi također poznati umjetnici poput Bretona i Bonuela nisu mogli organski podnijeti s druge strane oni „zavedeni“ su je opisivali kao očaravajuću femme fatale. Samog Dalija je toliko zavela da se počeo potpisivati na svoja djela i svojim i njenim imenom. Na svojim ju je djelima često prikazivao kao erotsku božicu čak i kada je ostarjela. S obzirom na to da je Gala bila deset godina starija od Dalija oni su očito pobili teoriju o tome da je problem mnogih dugovječnih brakova u tome što žena „stari“ dok muškarac postaje sve šarmantniji 😉

( Za sve koji žele znati više španjolska književnica Carmen Domingo napisala je roman Gala Dali – u kojem portretira Galin život. Nisam još pročitala knjigu, no prvom prilikom – uzimam u ruke).

Muški je umjetnički svijet također poharala skladateljica i slikarica Alma Mahler.

Nazivaju je ekscentričnom femme fatale koja je gutala muškarce. Visoko obrazovana i navodno opsjednuta seksom, žena magične privlačnosti za svoje je ljubavnike i supruge bila kobna. Alma je ljubila samo uspješne umjetnike jer je uspjeh smatrala prioritetom. Pa je tako između ostalih zavela skladatelja Gustava Mahlera i arhitekta Waltera Gropiusa (s kojima je bila i u braku), skladatelja Alexandra Zemlinskog i slikara Oskara Kokoschku.

Nije neka novost da se ljubav oduvijek uplitala u umjetnost u svim oblicima. No kada razmišljam o Valentinovu, čvrsto sam odlučila da moj poklon ove godine bude inspiriran umjetnošću. Gastro avanture i biciklističke gadgete sam iscrpila, ali ideja za dobar poklon mi ne nedostaje. Važno je da bude poseban i od srca. Već se vidim u imaginarnoj autobiografiji mog dragog: „Gledajući našu Šerićku imate osjećaj slučajnosti.. kao da se slučajno među nama rodila…Zato ona nije toliko gospođa Ana Šerić koliko prava pravcata lady Šerić“ 😉

Sretno Valentinovo svima! – maštu nam nitko ne može oduzeti 🙂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 − five =